Dossier pensioen eigen beheer. Er steekt een parlementaire tegenwind op!

Dossier pensioen eigen beheer. Er steekt een parlementaire tegenwind op!
25 februari 2016
Het besluit over de toekomst van het pensioen eigen beheer van de DGA is uitgesteld naar 17 maart. De bedoeling was dat dit besluit op 18 februari jongstleden zou worden genomen in de op die dag geplande vergadering van de Vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer. Reden voor het uitstel is dat staatssecretaris Wiebes meer tijd nodig heeft om schriftelijke vragen van de Kamer te beantwoorden. En met deze vragen lijkt er nu voor het eerst serieuze kritiek te komen op de plannen van Wiebes.

Het uitstel moet een enorme tegenslag zijn voor de ambtenaren die de afschaffing van eigen beheer zo vurig wensen. Immers, met de brief van 17 december 2015 leek er vaart te komen in de beoogde afschaffing. Er hoefde op 18 februari alleen nog maar een keuze gemaakt te worden tussen de 2 oplossingsvarianten en dan zouden de wijzigingen per 1 januari 2017 in werking kunnen treden.

De eerste variant behelst het afschaffen van pensioenopbouw in eigen beheer in combinatie met de mogelijkheid om in 2017 eenmalig de pensioenrechten af te kopen waarbij 80% van de fiscale waarde in de loonheffing wordt betrokken (80%-regeling). De tweede variant voorziet in het handhaven van een vereenvoudigde vorm van pensioen in eigen beheer, te weten het zogeheten oudedagssparen in eigen beheer (OSEB).

Kritische vragen
Kamerbreed is er kritiek op de 80%-regeling. De BV’s zullen niet voldoende liquiditeit hebben om af te kunnen kopen of zelfs de belastingheffing te kunnen afdragen. Voorts kan de belastingdruk per saldo toch hoog uitvallen in vergelijking met het regulier, periodiek uitkeren van het pensioen. Meest kritisch is het CDA, waar de bijtgrage pitbull-parlementerriër Pieter Omtzigt zijn tanden in dit dossier lijkt te hebben gezet. Het CDA vindt beide oplossingsvarianten ‘onwenselijk of op zijn minst onvolledig’. Het was de bedoeling dat Wiebes met oplossingen kwam ‘maar dit lijkt meer een heel erg onevenwichtig voorstel tot afschaffing’, aldus het CDA. De PvdA is de enige partij die enig enthousiasme kan opbrengen voor Wiebes’ plannen. Cruciaal zal straks de opstelling zijn van Wiebes’ eigen partij de VVD.

Spannend
Het wordt de komende tijd dus nog spannend. Ik ben benieuwd of de Kamer op 17 maart, tijdens vergadering van de Vaste commissie voor Financiën, knopen gaat doorhakken. Ik houd u op de hoogte.

David Bakker